utorak, 7. veljače 2017.

BUDI SVOJ



Biti ili ne biti, to je jedino pitanje koje bi nas trebalo zanimati. Odgovor na to, stvoriti će naš život. Nije uvijek jednostavno prepoznati pravi putokaz ali vrijedno je potruditi se da bi se otkrilo što to znači jednostavno biti.

U svakom trenutku odabiremo nešto novo u životu i za to nam je potreban jasan znak kuda krenuti. Dosadašnja iskustva nam mogu zagorčati život jer se stvorila zbrka oko ponekad dobrih a vrlo često loših odluka koje smo donijeli. Kao posljedica toga se pojavio strah pri svakoj odluči koju moramo odabrati. Što ako pogriješimo i ovaj put? Strah zna paralizirati i tada svako, pa makar i jednostavno pitanje, izgleda potpuno besmisleno. Smrznemo se, ukočimo, srce se uzlupa a mozak isprazni. Strah je prvi razlog zašto odabiremo jedno veliko ništa.

Ali svaki novi trenutak i odabir je nešto novo i jedinstveno. Nikada ne bi trebali povezivati prijašnje loše odluke sa novim situacijama. Uvijek odabiremo sada i samo sada. Trenutne odluke će utjecati na nas u nekom budućem vremenu ali je odluka donesena sada. Trebamo imati povjerenja u sebe da u trenutku kada primijetimo da smo donijeli lošu odluku to nastojati promijeniti ili barem ublažiti posljedice. Strah se razbija vjerovanjem da ovaj život ima smisla i da je sve u redu. 

Drugi i drugačiji

Drugi i vrlo česti razlog zašto se javlja strah i nesigurnost u odabiru jeste da nastojimo zadovoljiti druge. To mogu biti naši roditelji, supružnici, djeca, prijatelji, rodbina ili samo želimo stvoriti određenu sliku sebe prema društvu. Ali to nije vaš odabir. To je samo percepcija kako mislimo da ćemo zadovoljiti druge. Vrlo vjerojatno ti drugi uopće ne razmišljaju o tome, a ako bi i bili u prilici da odabiru, birali bi nešto drugo. Mi sami stvaramo nepotrebnu zbrku ugrađujući filtere u našoj glavi. Ti drugi žive svoje živote i brinu svoje brige. I naravno, odabiru svoje puteve.

Ako ikada, a bilo bi dobro, prihvatimo mogućnost da možemo sami odabrati ono što želimo, postajemo slobodni. Postajemo odgovorni za vlastiti život. I dalje će posljedice naših odluka ponekad biti nepovoljne ili neočekivano drugačije od onoga što smo zamišljali i predviđali, ali odabir je bio naš i posljedice su naše. Jedina pogreška nam se može desiti da ništa ne odaberemo. Neodlučni samo upropaštavaju vlastite živote. 

Biti svoj nije jednostavno ali je oslobađajuće. 

A što napraviti kada loša osoba želi biti svoja. Kada je njen karakter zločudan u odnosu na druge ljude i kada jednostavno prihvaćanje da je to prirodno ponašanje te osobe i da se ona mora ili prihvatiti ili ne. Da li to znači i da se zločinci mogu opravdati jer su oni samo onakvi kavi jesu. Svatko opravdava svoje ponašanje jer ako i u jednom trenutku prizna da je pogriješio i da nije dobra osoba on ili ona će učiniti sve da se promijeni. Kao prvo, svi smo mi odgovorni za vlastite postupke i loše nas onašanje ne opravdava.

Da bi na pravi način odabrali pravu stvar ne bi bilo loše ugledati se na djecu. Ili još bolje, sjetiti se kako smo i sami bili djeca. Da li smo se previše brinuli o posljedicama ako kasnimo na ručak a upravo smo usred zanimljive igre, ili smo zaboravili spremiti sobu ili smo otišli u školu sa dvije različite čarape. Sve su to nebitne stvari za djecu. Samo su igra i zabava važne. I da propadne cijeli svijet djeca bi se nastavila igrati. Bezbrižno.

Još jedna stvar je bitna ako želimo zaista biti svoji. Ne obraćajte pozornost na vlastite misli. Barem ih ne shvaćate ozbiljno. Misli nam mogu zagorčati i uništiti život. Budite jači od njih.
Biti svoj nije jednostavno jer postoje mnoge prepreke na tom putu ali je jedino što možemo učiniti za sebe. Biti prekrasno svoj.


Nema komentara:

Objavi komentar